Een elektrische fiets kiezen kan een lastige opgave zijn. Het aanbod is enorm en de keuze bijna onbeperkt. Gelukkig helpt EZ Ride je op weg naar de ideale e-bike voor jouw fietsnoden.

Tips voor het kiezen van de beste elektrische fiets

De elektrische fiets: het perfecte alternatief voor de auto

De tijd dat je enkel gepensioneerden op een elektrische fiets zag rijden, is voorbij. De e-bike is enorm populair onder werkende mensen die dagelijks naar hun werkplek pendelen. Ook stadsbewoners ontdekken de voordelen van een e-bike om zich door de stad te verplaatsen. Logisch ook, want wie een elektrische fiets koopt, kiest voor ecologisch comfort en snelheid. De elektrisch aangedreven motor ondersteunt je tot 25 km/u bij het trappen, zo zoef je altijd vlot naar je bestemming. Maar hoe weet je nu welke elektrische fiets je moet kiezen? EZ Ride geeft je tips.

Waarop moet je letten als je een elektrische fiets kiest?

Ben je een avonturier die graag door de bergen cruiset of geniet je meer van rustige fietstochten? Welke elektrische fiets je kiest, hangt af van je fietsdoelstellingen. Net als bij gewone fietsen bestaan er verschillende types, elk met hun eigen kenmerken:

  • elektrische stadsfiets: geschikt voor vlakke wegen en korte ritjes door de stad
  • elektrische mountainbike: gemaakt voor avontuurlijke ritten door de bergen of heuvels
  • elektrische racefiets: perfect voor lange fietstochten
  • elektrische bakfiets: handig om grote en zware spullen te vervoeren
  • elektrische plooifiets: ideaal om mee te nemen op de tram, trein, bus of in de auto

Welke afstand wil je dagelijks met je elektrische fiets afleggen? De actieradius bepaalt hoe lang je met je e-bike kan rijden zonder hem te moeten opladen. Je kan elektrische fietsen kiezen met een actieradius vanaf 25 km tot ongeveer 100 km bij een normale ondersteuning. Kies je voor een lichtere ondersteuning tijdens het fietsen, dan gaat je accu langer mee en kan je dus langer fietsen met je e-bike. Een extra batterij kopen is ook een optie, daarmee verhoog je de actieradius vaak tot 200 km. Wie dagelijks lange afstanden wil overbruggen, kan dus best een elektrische fiets kiezen met een groot rijbereik. Wie enkel korte ritjes maakt, heeft voldoende aan een lage actieradius.

Een gewone e-bike heeft een maximumsnelheid van 25 km/u. Wil je sneller rijden? Dan kies je best voor een speedpedelec, die gaat tot 45 km/u. Daarvoor heb je wel een rijbewijs nodig en die moet je laten inschrijven bij de DIV. Je krijgt er dus ook een nummerplaat voor.

De motorpositie van je elektrische fiets is iets waarover je goed moet nadenken. Die bepaalt namelijk het gevoel tijdens het fietsen en het is belangrijk om een elektrische fiets te kiezen die voor jou goed aanvoelt. Er bestaan 3 motorposities:

  • Voorwielmotor: de motor zit in je voorwiel waardoor je het gevoel hebt dat je vooruit getrokken wordt.
  • Middenmotor: de motor zit op de trapas, wat voor een optimale ondersteuning en een natuurlijk fietsgevoel zorgt.
  • Achterwielmotor: de motor zit in het achterwiel, waardoor je altijd een “duwtje in de rug” krijgt.

Kies je voor een accu in het frame of in de bagagedrager? Een accu in het frame oogt mooier, omdat je de accu niet ziet. Bovendien is het gewicht gelijker verdeeld met een accu in het frame, wat je een aangenamere fietservaring bezorgt. Een accu in de bagagedrager is minder mooi, maar wel makkelijker uitneembaar en goedkoper.

Type versnelling

Er bestaan twee soorten fietsversnellingen: de derailleurversnelling en de naafversnelling. Een derailleurversnelling werkt met tandwielen die zich op de as van het achterwiel bevinden. Dat type heeft meer versnellingen (tot 27) dan een naafversnelling, maar is kwetsbaarder omdat het schakelmechanisme bloot ligt. Een naafversnelling daarentegen zit volledig in de as verwerkt, ze is beter beschermd waardoor minder onderhoud nodig is. Doorgaans volstaat een naafversnelling (tot 8 versnellingen) bij een gewone elektrische fiets. Enkel bij racefietsen en mountainbikes is een derailleurversnelling nuttig dankzij de vele versnellingen.

Aantal versnellingen

Denk even na over wat je met je e-bike wil doen. Wil je avontuurlijke fietstochten maken in de bergen of een heuvelachtig landschap? Dan heb je aan 3 of zelfs 7 versnellingen niet genoeg. Iemand die zijn e-bike enkel nodig heeft in de stad of op het platteland, kan wel een elektrische fiets kiezen met 3 versnellingen. Tegenwoordig hebben de meeste e-bikes trouwens minstens 5 versnellingen.

Houd bij het kiezen van een elektrische fiets ook je budget in de gaten. Je kan al e-bikes kopen van minder dan 1000 euro. Hoe meer opties je wil en hoe kwalitatiever het model, hoe hoger de prijs. Schrijf voor jezelf dus op voorhand al eens op wat jij belangrijk vindt bij een elektrische fiets en bepaal je budget. Zo kan je gericht op zoek gaan naar een e-bike die aan je verwachtingen voldoet en binnen de gewenste prijsklasse valt. Wil je toch een luxueus model tegen een zachte prijs? Dan kan je altijd een refurbished of tweedehands elektrische fiets kiezen.

Om de elektrische fiets van je dromen te vinden, denk je best ook eens na over het design. Wil je een hoge of een lage instap? En wat met de stijl? Kies je voor een stoer design of eerder een elegant model? Is retro je ding of houd je het liever strak en modern? Het aanbod is onbeperkt.

Maak een testritje

Omdat elke e-bike anders aanvoelt, is het belangrijk om eens een testritje te maken. Zo weet je 100% zeker of de e-fiets bij je past of niet. Bij EZ Ride kan je een gratis testrit boeken van 30 minuten. Je rijdt bij ons trouwens niet op een namaak-parcours, maar in de stad zelf. Je ervaart dus hoe het echt voelt om met een elektrische fiets door de stad te rijden én je pikt wat mee van het charmante Gent.

Tips voor het kiezen van de beste elektrische fiets

Waar je e-bike kopen?

Tegenwoordig is het easy peasy om online een e-bike te kopen. Iets minder easy is het als je elektrische fiets problemen vertoont. Bij online shops kan je je e-bike vaak niet terugsturen en je kan nergens terecht wanneer je fiets kapot of versleten is. In een gespecialiseerde fietszaak betaal je misschien iets meer, maar je krijgt er een uitstekende service bij. Bij EZ Ride bijvoorbeeld krijg je 3 gratis onderhoudsbeurten én je kan altijd bij ons terecht met vragen of problemen. Bovendien helpen we je met persoonlijk advies zodat jij met de perfecte e-bike naar huis gaat.

Niet zo’n fan van de e-bike?

Misschien denk je na het lezen van deze blogpost dat een e-bike toch niks voor jou is. Geen probleem, er zijn nog tal van andere alternatieven voor de wagen. Denk maar aan elektrische steps of scooters. Of wie weet is een monowheel of e-skateboard wel iets voor jou. In elk geval: bij EZ Ride vind je vast wel een geschikte oplossing voor jouw transportnoden.

Tips voor het kiezen van de beste elektrische fiets

Klaar om jouw perfecte elektrische fiets te kiezen?

Ontdek ons aanbod