11 voordelen van rijden met een elektrische fiets

Op zoek naar een alternatief voor de wagen? Dankzij haar vele voordelen is de elektrische fiets de ideale vervanging. EZ Ride geeft je 11 redenen om te kiezen voor een elektrische fiets.

1. Vlot over bruggen en heuvels

Met een gewone fiets kan het soms lastig zijn om over heuvels of bruggen heen te geraken. Met een e-bike is dat verleden tijd. Door de motorische ondersteuning fiets je vlot bergop, zonder zelf veel moeite te doen. Dat is misschien wel hét grootste voordeel van de elektrische fiets.

2. Altijd fris op je bestemming

Nog een belangrijk voordeel van een elektrische fiets is dat je nooit meer bezweet aankomt op je bestemming. Omdat je elektrisch ondersteund wordt en dus zelf minder hard moet trappen, zweet je ook veel minder. Je hoeft dus geen extra kledij mee te nemen of je niet langer te schamen voor je zweetoksels. Met een e-bike arriveer je altijd fris.

11 voordelen van rijden met een elektrische fiets
11 voordelen van rijden met een elektrische fiets
11 voordelen van rijden met een elektrische fiets

3. Sneller op je bestemming

Een e-bike biedt je ondersteuning tot 25 km/u. Je fietst dus met gemak altijd net iets sneller dan met een gewone fiets. Daardoor duurt je fietstocht minder lang, waardoor je meer tijd hebt voor andere dingen. Fiets je ’s ochtends naar je werk? Dan kan je misschien iets langer uitslapen of wat uitgebreider ontbijten als je de elektrische fiets neemt.

4. Gezond voor lichaam en geest

Een vaak vergeten, maar niet onbelangrijk voordeel van de elektrische fiets: rijden met een e-bike is goed voor je (mentale) gezondheid. Terwijl je (elektrisch) fietst, is je lichaam in beweging waardoor je calorieën verbrandt en je conditie verbetert. Een dagelijks fietstochtje verkleint de kans op hart- en vaatziekten en verbetert dus je algemene gezondheid. Bovendien is een fietstocht in de buitenlucht het ideale moment om even je hoofd leeg te maken: lekker uitwaaien, nergens aan denken en genieten van de mooie uitzichten. Daar word je meteen gelukkig van!

11 voordelen van rijden met een elektrische fiets

5. Geen parkeerstress

Ben je het beu om urenlang te zoeken naar een parkeerplaats in de stad of je blauw te betalen aan parking? Een van de voordelen van een elektrische fiets is dat je hem gewoon gratis kan parkeren waar je wil. Zorg er wel voor dat je geen voetgangers of rolstoelgebruikers hindert en vergeet niet om je e-bike goed vast te maken met een degelijk slot.

6. Files? No thanks!

Het verkeer in de stad kan een hele uitdaging zijn. Met de auto sta je soms lang in de file, met de elektrische fiets gelukkig niet. Zoef iedereen voorbij met je e-bike en omzeil de files als een pro.

7. Goedkoper dan de auto

Hoewel een elektrische fiets geen goedkope investering is, is hij wel goedkoper dan een auto. Niet alleen de aankoopprijs, maar ook het onderhoud en de eventuele verzekering van een e-bike zijn goedkoper dan die van een auto. Bovendien is elektrisch laden een pak voordeliger dan brandstof tanken. In het begin tel je voor een elektrische fiets wel wat neer, maar je investering verdien je al snel terug door te besparen op alle andere kosten. EZ Ride biedt trouwens ook tweedehands- en refurbished e-bikes aan, die zijn nog voordeliger dan een nieuwe elektrische fiets.

11 voordelen van rijden met een elektrische fiets

8. Premies en vergoedingen

Een e-bike heeft niet enkel praktische, maar ook financiële voordelen. Wie zijn elektrische fiets gebruikt om naar het werk te gaan, kan van zijn werkgever een belastingvrije fietsvergoeding krijgen van 0,24 euro per kilometer. Sommige steden en gemeenten delen zelfs premies uit aan inwoners die hun wagen inruilen voor een (elektrische) fiets of ander ecologisch transportmiddel. Zo kan je in Gent een subsidie tot 500 euro per gezin krijgen als je je auto wegdoet en je nummerplaat laat schrappen.

9. Eco-friendly

Een elektrische fiets is het ideale ecologische alternatief voor de wagen of scooter. Dankzij de elektrische ondersteuning kan je er grote afstanden mee afleggen, maar dan op een milieuvriendelijke manier. Omdat je geen brandstof tankt, stoot je ook geen vervuilende gassen uit, wat goed is voor de omgeving en onze planeet. Je stoort zo ook geen voetgangers of andere weggebruikers met stinkende uitlaatgassen.

10. Eenvoudig vervoer van zware spullen

Je boodschappen doen met de fiets is niet altijd even handig. Daarom neem je sneller de auto om grote of zware spullen te vervoeren; niet echt milieuvriendelijk. Een elektrische bakfiets verandert de situatie. Je kan er makkelijk grote dingen mee vervoeren terwijl je elektrisch wordt ondersteund. De rit wordt voor jou een fluitje van een cent!

11. Groot aanbod

Door de vele voordelen van een elektrische fiets is het aanbod de voorbije jaren enorm gegroeid. Tegenwoordig kies je uit allerlei stijlen, kleuren, formaten … Ben je een avonturier op zoek naar een elektrische mountainbike of wil je en stadsfiets voor korte verplaatsingen? De opties zijn eindeloos.