Ontdek hoe het zit met de wetgeving rond elektrische fietsen

Wie een elektrische step koopt, moet zich houden aan de verkeersregels. Die zijn niet altijd even duidelijk, daarom geeft EZ Ride je een overzicht van de wetgeving rond elektrische steps. Zo rijd jij altijd vlot én veilig op de openbare weg.

Wetgeving elektrische steps zonder zadel

Volgens de wetgeving is een elektrische step gelijkgesteld aan een (elektrische) fiets. Je mag op de openbare weg dus maximaal 25 km/u rijden. Je volgt ook alle andere verkeersregels die gelden voor fietsers. Zo moet je voorrang van rechts verlenen in de bebouwde kom, stoppen voor de lichten en afstappen als je het zebrapad wil gebruiken.

Omdat je met een elektrische step sneller rijdt dan een voetganger stapt, mag je niet op het voetpad rijden. Je moet dus het fietspad gebruiken of de rijbaan als er geen fietspad is, net als een fietser. Snelwegen en autowegen zijn, net als voor fietsers, verboden terrein. Ook in openbare gebouwen en stations mag je niet rijden, daar wandel je dus naast je e-step of draag je je opgevouwen e-step in de hand.

In België werden speciale parkeerzones voor e-steps gecreëerd, net als zones waar je e-step parkeren verboden is. Op plaatsen waar geen aangeduide zones zijn, mag je je e-step op het voetpad parkeren. Let daarbij wel op dat je voldoende plaats laat voor voetgangers en rolstoelgebruikers.

Ja. In de wetgeving staat dat bestuurders van een elektrische step minstens 16 jaar moeten zijn om met een e-step op de openbare weg te rijden. Op woonerven of in speelstraten mogen kinderen en jongeren onder 16 jaar ook met een e-step rijden. Zorg er dan wel voor dat je voldoende beschermd bent met een helm, knie- en elleboogbeschermers.

Nee, een verzekering voor een elektrische step is niet verplicht. We raden echter wel aan om een familiale verzekering af te sluiten. Als je met je e-step schade aan derden veroorzaakt, komt die verzekering tussen in de kosten.

Nee, net als bij een gewone of elektrische fiets is het volgens de wetgeving niet verplicht om op een elektrische step een helm te dragen. We raden het wel aan, zeker als je op de openbare weg rijdt. Een kwalitatieve helm kan het verschil maken als je valt of in een accident terechtkomt. Hij beschermt je tegen ernstige hoofdletsels en kan dus letterlijk je leven redden.

Wat verlichting betreft, zegt de wetgeving hetzelfde voor elektrische steps als voor fietsen. Overdag moeten de lichten niet branden. ’s Nachts, wanneer het donker is of wanneer het zicht beperkt is tot 200 m (bij regen en mist bijvoorbeeld) moeten de lichten wel branden. Net als bij een fiets moet je achteraan een rood licht hebben en vooraan een wit of geel licht. Sommige steps hebben ingebouwde verlichting, bij andere steps moet je aparte lampjes kopen die je kan bevestigen aan je helm, rugzak of kledij. Bovendien moet je e-step altijd een ingebouwd werkend remlicht hebben.

  • Don’t drink and drive: het geldt niet enkel voor autobestuurders, ook op de e-step moet je nuchter zijn om de veiligheid van jezelf en anderen te waarborgen.
  • Focus on the road: je gsm of smartphone gebruiken is verboden op de e-step.
  • Drive alone: de wetgeving zegt dat je met een elektrische step geen personen mag vervoeren. E-steps zijn gemaakt voor individueel gebruik, er met 2 opstaan is dus gevaarlijk en daarom verboden.
Ontdek hoe het zit met de wetgeving rond elektrische fietsen
Ontdek hoe het zit met de wetgeving rond elektrische fietsen
Ontdek hoe het zit met de wetgeving rond elektrische fietsen

Wetgeving elektrische steps met zadel

Sommige elektrische steps hebben een zadel. In dat geval moet je de verkeersregels van scooters en bromfietsen volgen:

  • Een helm is verplicht.
  • De lichten moeten altijd branden, dag en nacht.
  • Inschrijving bij de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen (DIV) is verplicht.
  • Een gelijkvormigheidsattest is verplicht.
  • Een BA-verzekering is verplicht.
  • Een rijbewijs is verplicht voor e-scooters en e-steps met een zadel met een maximumsnelheid van 45 km/u (klasse B)
  • Bestuurders van elektrische steps met een zadel klasse B mogen in een zone 50 kiezen of ze het fietspad of de rijbaan gebruiken. Waar de maximumsnelheid hoger ligt dan 50 km/u moeten ze het fietspad gebruiken. Met een elektrische step klasse A (max. 25 km/u) moet je altijd op het fietspad rijden.

Voor de rest geldt dezelfde wetgeving als voor een elektrische step zonder zadel: niet sms’en, niet drinken, niet op het voetpad rijden en niet besturen onder 16 jaar.

Een handig overzicht van alle regels

  Elektrische steps zonder zadel Elektrische steps met zadel klasse A Elektrische steps met zadel klasse B
Maximumsnelheid 25 km/u 25 km/u 45 km/u
Waar rijden? fietspad fietspad fietspad of rijbaan
Rijbewijs niet nodig niet nodig rijbewijs AM
Verzekering verplicht? nee ja ja
Minimumleeftijd 16 jaar 16 jaar 16 jaar
Helm verplicht? nee ja ja
Verlichting enkel in het donker altijd altijd
Ontdek hoe het zit met de wetgeving rond elektrische fietsen

Een elektrische step kopen?

Bekijk ons aanbod